Po veľkej dráme sme nakoniec zdolali Nemecko 3:2

06.05.2013 Celý región

Bratislava 6. mája (TASR) -Slovenskí hokejoví reprezentanti vyhrali v pondelok vo svojom treťom vystúpení v základnej B-skupine MS nad Nemeckom 3:2 a spravili tak dôležitý krok k postupu do štvrťfinále.

V helsinskej Hartwall Aréne zverencom trénera Vladimíra Vůjteka nevyšiel úvod zápasu, ale v tretej tretine otočili skóre aj vďaka dvom gólom Tomáša Záborského.

Po dvoch dňoch voľna nastúpia Slováci na svoj ďalší zápas vo štvrtok o 19.15 SELČ proti Lotyšsku.

B-skupina

Nemecko - Slovensko 2:3 (1:0, 0:1, 1:2)
Góly: 5. Wolf (N. Goc, Gogulla), 44. Kink (Tripp, Kohl) - 34. Bližňák (Sersen), 46. Záborský (Mihálik, Kukumberg), 53. Záborský (Miklík, Kukumberg).
Rozhodovali: Fraňo (ČR), Reiber (Švajč.) - Arm (Švajč.), Deďuľa (Biel.),
vylúčení: 1:1 na 2 min,
presilovky a oslabenia: 0:0,
5078 divákov.

Nemecko: Zepp - Hördler, Ehrhoff, Müller, N. Goc, Ankert, Baxmann, Kohl - Schutz, M. Goc, Rankel - Wolf, Ullmann, Gogulla - Tripp, Kink, Seidenberg - Mauer, Hager, Greilinger - Noebels

Slovensko: Staňa - Sekera, Mezei, Sersen, Ďaloga, Jurčina, Vydarený, Mihálik - Radivojevič, Bližňák, Kopecký - Šatan, Stümpel, L. Hudáček - Miklík, Kukumberg, Záborský - Bartek, Ölvecký, Surový

Priebeh zápasu

Slováci, premiérovo na šampionáte v bielych dresoch, začali duel bez šťavy a úvodné minúty patrili jednoznačne Nemcom. Už po osemdesiatich sekundách sa v dobrej pozícii ocitol Tripp, o chvíľu vyskúšal pozornosť Staňu Rankel a ani ďalšia dobrá šanca toho istého hráča slovenský tím neprebrala. Zákonite nasledoval gólový trest na začiatku 5. minúty, keď strelu Nikolaia Goca od modrej tešoval zo vzduchu pomedzi brankárove betóny Wolf a jeho presný zásah potvrdil vzápätí aj videorozhodca. Slováci sa nedokázali vyrovnať s agresívnym forčekingom i pevnou defenzívou súpera a v útočnej tretine hrozili iba sporadicky. Gólmana Zeppa prvýkrát ohrozil priamou strelou až v polovici 8. minúty "propagačne" Vydarený, šance však neprichádzali. Vůjtekovci opticky vyrovnali hru až v druhej polovici úvodného dejstva, no Surový z uhla brankára neprestrelil a ani Radivojevič prečíslenie 3 na 2 ideálne nevyriešil. V závere mal na hokejke vyrovnanie Ölvecký, jeho tím ale odchádzal do kabín s jednogólovým mankom.

Prestávka slovenskej ekipe prospela, korčuliarsky i v osobných súbojoch už so súperom držala krok a brankár Zepp bol v permanencii. Po Stümpelovom vysunutí jeho betón zastavil pokus Šatana, o chvíľu pálil priamo do neho tvrdo Sersen a v 24. minúte Ölvecký sám pred gólmanov volil v "tutovke" nepresnú delovku. Štvrtý slovenský útok naďalej hýril aktivitou, dvakrát ju mohol pretaviť do gólu Surový, no pri jeho druhom pokuse pomohla Nemcom aj konštrukcia bránky. V polovici zápasu išiel príkladom kapitán Šatan sólovou akciou z vlastného pásma až do zakončenia spoza bránky, no súper stále odolával a občasne v protiútokoch "prevetral" Staňu. Zvýšená aktivita Slovákov vyústila do vyrovnania v 34. minúte - Sersen vystrelil od modrej, Zepp vyrazil puk iba pred seba a najbližšie k nemu mal Bližňák, ktorý si pohotovou dorážkou z prvej otvoril strelecký účet na šampionáte. Nemci vzápätí nevyužili prvú presilovku v zápase, hoci aktívny Wolf bol blízko k svojej druhej gólovej oslave. V hektickom finiši druhej časti diktovali tempo Slováci, no Surový v dobrej pozícii vysoko prestrelil a prémiérové nemecké vylúčenie nepotrestal Hudáček.

Úvod tretej časti odštartoval slovenský tím v početnej výhode bez vyloženej šance a hoci aj po skončení presilovky na ľade dominoval, z ničoho nič udrelo na druhej strane. Kink využil striedanie súpera počas hry, v útočnom pásme dostal príliš veľa priestoru a bekhendom cez obrancu Sekeru prekonal Staňu - 1:2. Odpoveď ale prišla už o necelé tri minúty po aktivite Kukumbergovej lajny, keď Mihálik potiahol puk za bránku, pred ňou našiel osamoteného Záborského a ten presnou strelou potvrdil kanonierske schopnosti. Po vyrovnaní tlak Slovákov pokračoval, súperovi ubúdali sily a po Kopeckého pase na Sekeru slovenský obranca opečiatkoval žrď Zeppovej bránky. V 51. minúte elitná slovenská formácia opäť roztočila "kolotoč" v pásme Nemcov, tí sa aj s dávkou šťastia ubránili. Sedem minút pred koncom to ale už neplatilo, po Kukumbergovej aktivite neudržal brankár Zepp puk a Záborský svojim druhým gólom otočil skóre na 3:2 pre Slovensko. Nemci mali ideálnu príležitosť poslať duel do predĺženia v závere, keď 100 sekúnd pred koncom putoval na trestnú lavicu Jurčina. Slováci sa ale s vypätím všetkých síl ubránili aj takmer minútovej hre štyroch proti šiestim, keď po Ullmannovej strele zachránila Staňu žŕdka.

Hlasy po zápase

Mário Bližňák, autor prvého gólu SR: "Bol to pre nás zatiaľ najdôležitejší zápas a super, že sme vyhrali. Keby sme prehrali, mohlo nás to stáť aj postup do štvrťfinále. Zle sme začali, ale po prvej tretine tréner trochu zvýšil hlas, čo nebýva zvykom a už to bolo z našej strany potom lepšie. Pri mojom góle Mišo Sersen pekne vystrelil a až som bol prekvapený ako vysoko to brankár vyrazil, takže som sa snažil doraziť a padlo to tam."

Andrej Sekera, obranca SR: "Nemci sú dobrí korčuliari, vybehli na nás a my sme prvých desať minút trochu zaspali. Potom to už ale bolo už iba lepšie a lepšie. Vedeli sme, že im budú ubúdať sily a v druhej i tretej tretine sme už prevzali iniciatívu."

Peter Ölvecký, útočník SR: "Naša formácia mala veľa šancí. Žiaľ, nepremenili sme to, ale presadili sa iní, Tomáš Záborský dal dva super góly a najdôležitejšie sú pre nás tri body."

Vladimír Vůjtek, tréner SR: "Od začiatku sme boli pod veľkým tlakom, zatlačili nás do našej tretiny. Neboli sme schopní dostať sa do akcie, zaslúžene sme prehrávali. V druhej tretine sme sa zlepšili, boli sme agresívnejší a viac sme korčuľovali. Podarilo sa nám našťastie vyrovnať. Posledná tretina bola boj o víťazstvo a body. Dostali sme prvý gól a bolo to pre nás hrozivé, ale som rád, že sa chalani dokázali vzchopiť a dokázali to otočiť. Bol to veľmi ťažký zápas a body sme viac vybojovali ako uhrali."

Tomáš Záborský, autor dvoch gólov SR (zdroj RTVS): "Sú to veľmi dôležité body. Nemci hrali dobre, majú svoj systém a v prvej tretine sme sa trápili. Potom sme zlepšili pohyb a otočili sme to. Pri mojom prvom góle som si našiel miesto pred bránkou a krásne mi prihral Vlado Mihálik, pri druhom bolo pred bránkou veľa hráčov, ale využil som, že Zeppovi vypadol puk."

Miroslav Šatan, kapitán SR (zdroj RTVS): "Toto víťazstvo nás stálo veľa práce, ale sme veľmi spokojní, že tri body máme my a nie Nemci, lebo to by pre nás bola komplikácia. Prvých desať-dvanásť minút akoby sme čakali, čo budú Nemci hrať a až potom sme sa osmelili a začali si viac veriť. Prebrali sme iniciatívu a z toho vyplynuli aj naše góly."
 

Vyberte región